Pil doorslikken

Veel vrouwen slikken de anticonceptiepil wel eens door. Is een pil doorslikken schadelijk voor je lichaam? Hoevaak kun je de pil doorslikken? Dit zijn vaak vragen die bij vrouwen naar boven komen. Een menstruatie komt soms op ongewenste momenten, zoals tijdens een vakantie of wanneer je een dagje naar het strand wilt. Op deze pagina wordt er gekeken waarom er een stopweek is ingelast voor de anticonceptiepil en wordt er gekeken of het schadelijk is wanneer we de pil doorslikken. Wil je meer weten over de anticonceptiepil? Ga dan naar de pagina ‘anticonceptiepil’ en lees alles over deze pil.Waarom een stopweek?

In de stopweek wordt je ongesteld. Dit wordt ook wel je menstruatie genoemd. Omdat je na drie weken stopt met de pil komt er een kunstmatige menstuatie. Het is eigenlijk een bloeding die veroorzaakt wordt doordat je de hormonen niet meer inneemt. Omdat er maar een klein gedeelte baarmoederslijmvlies afgescheiden hoeft te worden, komt er meestal minder bloed vrij dan bij een normale menstruatie.

pil doorslikkenDe pil doorslikken, schadelijk?

Vele artsen en dokters beweren dat het doorslikken van de pil geen enkel schadelijk gevolg heeft voor je gezondheid. 99 % van de artsen zegt dat het doorslikken van de anticonceptiepil niet schadelijk is, dat blijkt uit het onderzoek (Amerikaans) Obstetrici en Gynaecologen. Dokters raden zelfs vrouwen met ernstige menstruatieproblemen en vrouwen met PMS of endometriose al tijden aan de anticonceptiepil door te slikken en juist geen stopweek in te lassen. Het doorslikken van de pil kan de klachten van deze vrouwen met zowel endometriose, PMS of andere menstruatieproblemen verminderen. Door het doorslikken van de pil kunnen sommige klachten geheel verdwijnen! Het is dus geen probleem om de pil door te slikken. Je kunt bij het doorslikken van de pil wel last krijgen van doorbraakbloedingen (meestal 1 a 2 keer peer jaar) maar dit heeft geen schadelijke gevolgen.

Voordelen van de pil doorslikken

– Niet meer ongesteld worden
– De menstruatie klachten zullen afnemen
– Menstruaties worden korter
– Voordeel voor vrouwen met PMS of endometriose
– Geen kosten aan tampons of maandverband

Nadelen van het doorslikken

– Je hebt geen zekerheid meer of je zwanger bent.
– Kans op doorbraakbloedingen
– Men zal meer pillen nodig hebben en deze dus extra moeten aanschaffen.Het doorslikken van de pil kan dus geen kwaad. Het zal zelfs veel menstruatie klachten verminderen, zoals irritaties, hoofdpijn, buikpijn en stemmingwisselingen. Het is dus ook geheel je eigen keuze om de pil door te slikken. Wanneer je twee of drie strippen doorslikt kunnen doorbraakbloedingen verminderen.

Pil vergeten?

Naast het bewust doorslikken van de pil zijn er ook veel vrouwen die de pil vergeten. Het is dan van groot belang om te kijken of je nog wel beschermd bent tegen een zwangerschap. Dit hangt grotendeels af van de week waarin je de pil vergeten bent. Kijk dus eerst in welke week je zit van de menstruatie. Kijk voor meer informatie op ‘pil vergeten‘ om te kijken wat je verder moet doen om alsnog beschermd te zijn tegen een ongewenste zwangerschap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *